Installatie van standaard pakketten (serie 4/5)

Introductie:

Welkom terug bij de blogserie “Bouw je private cloud op Synology!” In dit vierde deel van de serie gaan we dieper in op een belangrijke stap in het proces: de installatie van standaard pakketten op jouw Synology NAS. Deze pakketten zijn essentieel om jouw private cloud volledig functioneel en veelzijdig te maken. We zullen je begeleiden bij het installeren van belangrijke apps, zoals File Station, Drive, Photo Station en meer, zodat je optimaal gebruik kunt maken van jouw private cloud-oplossing.

Stap 1: Inloggen op DSM

Voordat we beginnen met de installatie van de standaard pakketten, moet je ervoor zorgen dat je bent ingelogd op DSM. Open jouw webbrowser en voer het IP-adres van jouw Synology NAS in de adresbalk in. Log in met jouw beheerdersreferenties om toegang te krijgen tot het DSM-dashboard.

Stap 2: Pakketbeheer openen

Eenmaal ingelogd op DSM, navigeer je naar het “Package Center”. Hier vind je een overzicht van beschikbare pakketten die je kunt installeren op jouw Synology NAS. Het “Package Center” biedt toegang tot een uitgebreide bibliotheek van apps die jouw private cloud-functionaliteit aanzienlijk kunnen uitbreiden.

Stap 3: Installatie van een pakket

We hebben een lijst op gesteld met volgens om de meest nuttige pakketten die je eigenlijk vanaf het begin al wilt installeren. 

Sommige pakketten hebben na de installatie wat extra configuratie nodig, dit gaan we mogelijk in latere blog series bespreken.

Zoek in het “Package Center” naar “File Station” en klik op “Installeren” om de app te installeren.

 1. Drive: Synology Drive is een krachtige file sync en share-oplossing die kleine ondernemingen in staat stelt om bestanden veilig te delen en te synchroniseren tussen meerdere apparaten. Dit maakt het eenvoudig voor medewerkers om toegang te krijgen tot belangrijke documenten, zelfs wanneer ze onderweg zijn.

 2. Office: Met Synology Office kunnen kleine ondernemingen samenwerken aan documenten, spreadsheets en presentaties, vergelijkbaar met Google Docs of Microsoft Office 365. Dit pakket is handig voor het delen en gezamenlijk bewerken van zakelijke documenten.

 3. MailPlus: MailPlus is een uitgebreide e-mailoplossing waarmee kleine ondernemingen hun eigen e-mailservers kunnen hosten en beheren. Het biedt een veilige en privé-e-mailomgeving voor medewerkers.

 4. VPN Server: Met VPN Server kunnen kleine ondernemingen een Virtual Private Network (VPN) opzetten, waardoor medewerkers veilig verbinding kunnen maken met het interne netwerk van het bedrijf, zelfs wanneer ze zich buiten kantoor bevinden.

 5. Surveillance Station: Voor ondernemers die behoefte hebben aan bewaking en beveiliging van hun bedrijfspand, biedt Surveillance Station de mogelijkheid om IP-camera’s te integreren en bewakingsbeelden te bekijken en op te nemen.

 6. DNS Server: De DNS Server-app stelt kleine ondernemingen in staat om hun eigen DNS-domein te hosten en te beheren, wat kan bijdragen aan een veiligere en snellere netwerktoegang voor medewerkers. 

 7. File Station: Hoewel File Station standaard wordt geïnstalleerd, is het nog steeds van groot belang. Hiermee kunnen kleine ondernemingen bestanden en mappen beheren, verplaatsen, kopiëren en delen binnen hun interne netwerk.

 8. Note Station: Note Station is een handige app voor het maken en delen van notities, waardoor kleine ondernemingen eenvoudig ideeën en projectdetails kunnen vastleggen en delen.

 9. Drive ShareSync: Met deze app kunnen kleine ondernemingen mappen tussen verschillende Synology NAS-systemen synchroniseren, wat nuttig kan zijn voor het maken van back-ups en het delen van bestanden tussen verschillende vestigingen.

 10. Hyper Backup: Hyper Backup is een krachtige en veelzijdige back-upoplossing voor het maken van gegevensback-ups van jouw Synology NAS naar andere locaties, zoals externe harde schijven, netwerkshares of cloudopslag. Het biedt kleine ondernemingen een betrouwbare methode om waardevolle bedrijfsgegevens veilig te bewaren.

 11. Backup for Business: Backup for Business is een uitgebreide back-upoplossing die speciaal is ontworpen voor kleine en middelgrote ondernemingen. Het biedt geavanceerde functies zoals incrementele back-ups, versiebeheer en herstelmogelijkheden, waardoor je de volledige controle hebt over jouw back-upstrategie.

Stap 4: Kijk ook eens naar de volgende virtualisatie apps

 1. Virtual Machine Manager: Virtual Machine Manager stelt kleine ondernemingen in staat om meerdere virtuele machines te creëren en te beheren op hun Synology NAS. Dit is handig voor het draaien van verschillende besturingssystemen en toepassingen op één fysieke server.

 2. Container Manager: Met Container Manager kunnen kleine ondernemingen Docker-containers implementeren en beheren op hun Synology NAS. Dit biedt een flexibele en geïsoleerde manier om applicaties te draaien, zodat je gemakkelijk schaalbare en lichtgewicht services kunt opzetten.

Conclusie:

Het installeren van nuttige pakketten is een essentiële stap om jouw private cloud op Synology volledig functioneel te maken voor jouw kleine onderneming. Met apps zoals File Station, Drive, Photo Station, Hyper Backup, Backup for Business, Virtual Machine Manager en Container Manager krijg je volledige controle over jouw bestanden, synchronisatie, foto’s en belangrijke back-upprocessen, evenals de mogelijkheid om virtuele machines en Docker-containers te beheren. Daarnaast kunnen andere nuttige pakketten zoals MailPlus, VPN Server en Office de functionaliteit van jouw private cloud verder uitbreiden en de productiviteit van jouw bedrijf verbeteren.

In het volgende deel van deze blogserie zullen we ingaan op een ander belangrijk aspect: het configureren van gebruikers en toegangsrechten. Blijf onze blogserie volgen voor meer waardevolle stappen en tips om jouw private cloud op Synology op te bouwen voor jouw kleine onderneming!

 

🚀 Wil je meer leren over private cloud?🚀
🚀Kom dan naar onze GRATIS of betaalde MASTERCLASSES! 🚀