Installatie en basis configuratie van Synology DSM (serie 3/5)

Introductie:

Welkom terug bij de blogserie “Bouw je private cloud op Synology!” In dit derde deel van de serie gaan we dieper in op een cruciale stap: de installatie en basisconfiguratie van Synology DSM (DiskStation Manager). DSM is het besturingssysteem van jouw Synology NAS en het hart van jouw private cloud-oplossing. We zullen je door het proces leiden, vanaf het eerste opstarten tot het configureren van essentiële instellingen om jouw private cloud volledig functioneel te maken.

Stap 1: Het eerste opstartproces

Zodra je jouw gloednieuwe Synology NAS hebt uitgepakt en correct hebt aangesloten op het stroomnet en jouw netwerk, kun je beginnen met het eerste opstartproces.

Maar om daar te komen moet je eerst de NAS correct in elkaar zetten, volg hiervoor onze volgende 2 videos op ons youtube kanaal:

De NAS van dichtbij

Hardeschijven plaatsen en NAS aansluiten

Start de NAS vervolgens op en ga naar find.synology.com

Het volgende scherm zou dan moeten verschijnen:

Na een paar seconden zou je de mogelijkheid moeten krijgen om te verbinden naar jouw NAS:

Klik daar vervolgens op connect of verbinden

Accepteer daarna de voorwaardenen klik op Next of Volgende

Klik Doorgaan of Continue

Klik nu op Install.

Soms vraagt het systeem om een .pat bestand. Doownload dan de versie via de blauwe link: “Synology Download center” in de browser.

Download de juiste versie van het besturingsysteem.

Selecteer de zojuist gedownloade versie en klik op Next

Vink “I understand..” aan en klik op Continue

Typ de het model nummer van je NAS over en klik op Delete.

De installatie wordt nu gestart, echt tot de NAS gaat herstarten.

Zoals je kunt zien zal het een aantal minuten duren voordat de NAS opnieuw is gestart, Wacht hier even op…

Klik op Start

Voer een naar voor de NAS in, kies een makkelijk te onthouden naam deze ga je later vaker intypen nodig hebben. Geef daarnaast een Admin accountnaam in en verzin een sterk wachtwoord. Gebruik hiervoor bijvoorkeur een password manager als : C2 password of Lastpass Zodat je de wachtwoorden niet vergeet en altijd een sterk wachtwoord gebruikt.

Kies hier voor de bovenste optie en klik op Next.

Log in op je Synology account door op Sign in te klikken of maak direct een account aan door op Create (blauwe knop) te drukken.

Kies nu een QuickConnect ID. Kies ook hier een makkelijk te onthouden naam, met deze naam wordt je NAS veilig beschikbaar gesteld aan het internet zodat je overal veilig bij jouw data kunt. Klik vervolgens op Submit.

Na installatie wilt Synology je direct een aantal apps laten installeren, je mag deze stappen doorlopen als je dat wilt. Wij kiezen op dit moment voor No, Thanks omdat we hier in latere blogs op terug gaan komen. 

Het zelfde geld voor de 2FA, Wij kiezen op dit moment voor No, Thanks omdat we hier in latere blogs op terug gaan komen. 

Adaptive MFA is automatisch ingesteld via het zojuist aangemaakte Synology Account. Deze is dus reeds actief Klik hier op Got It.

   

De opstart configuratie is nu afgerond!

We gaan nu door naar Stap 3.

Stap 2: Toegang tot DSM

Mocht je toevallig de verbinding na de installatie verloren zijn:

Na het voltooien van het eerste opstartproces kun je toegang krijgen tot DSM via een webbrowser.

Je hebt hier 3 opties:

  1. Via find.synology.com (aanbevolen voor het lokale netwerk)
  2. Via het ingestelde quickconnect ID bijvoorbeeld: quickconnect.to/jouwgekozennaam (aanbevolen als je op een andere locatie bent, dus niet verbonden met het lokale netwerk)
  3. Typ simpelweg het IP-adres van jouw NAS in de adresbalk van jouw browser en log in met de beheerdersreferenties die je tijdens de installatie hebt ingesteld. Hierdoor kom je in het DSM-dashboard, waar je de controle hebt over jouw Synology NAS en de bijbehorende functies.

Stap 3: Opslagconfiguratie

Voordat je jouw private cloud kunt inrichten, is het belangrijk om de opslagconfiguratie te voltooien. Dit omvat het maken van opslagvolumes en het instellen van RAID-arrays indien nodig. DSM biedt verschillende RAID-niveaus, zoals RAID 1, RAID 5, en SHR (Synology Hybrid RAID), die jouw gegevens beschermen tegen schijfuitval. Kies het juiste RAID-niveau dat past bij jouw opslagbehoeften en de hoeveelheid redundantie die je wenst.

Volg hiervoor onderstaande stappen:

Zodra de basis opstart configuratie is afgerond verschijnt het volgende scherm:

Klik op Create Now

Klik op Start

Selecteer hier het gewenste RAID systeem: Wij kiezen voor SHR omdat deze methode het meest flexibel is.  Mocht je andere RAID wensen hebben selecteer dan hier de RAID optie die je wenst, meer info vind je hier: 

Selecteer alle disken die je wilt toevoegen aan de RAID set, in ons geval alle 2 disken. Klik daarna op Next

Geef hier aan hoe groot je het Volume wilt maken: in ons geval klikken we hier op Max. Hiermee maken we een volume even groot als de maximale capaciteit van de RAID set. Daarna klikken we op Next

Selecteer hier het file systeem. Wij kiezen voor Btrfs. 

Hier vind je daar wat meer informatie over:

 

Klik op Apply

Klik op OK

De storage configuratie in nu volledig uitgevoerd. Zoals je kunt zien zien is de storage pool healty en de disken ook.

De storage configuratie in nu gereed.

We kunnen nu door naar de volgende stap!

Stap 4: Netwerkinstellingen en externe toegang

Voor een soepele werking van jouw private cloud is het van belang om de netwerkinstellingen van jouw Synology NAS te configureren. Hiervoor is het belangrijk om te kiezen uit 2 mogelijkheden:

  1. Kies voor een handmatig ingegeven IP adres, buiten de scope van jouw DHCP server.
  2. Kies er voor om in de DHCP server het IP adres dat toegekend is aan de NAS te reserveren voor de NAS.

Mochten jullie hier vragen over hebben neem dan direct contact met ons op!

Daarnaast is het belangrijk om de firewall op de router en op de NAS goed af te stellen, hier gaan we in latere blogs dieper op in.

Conclusie:

De installatie en basisconfiguratie van Synology DSM vormen een belangrijke mijlpaal bij het bouwen van jouw private cloud. Na het doorlopen van het eerste opstartproces, het bijwerken van DSM, en het configureren van de opslag en netwerkinstellingen, is jouw Synology NAS klaar voor gebruik. In het volgende deel van deze blogserie gaan we dieper in op het installeren van standaardpakketten, wat een essentiële stap is om jouw private cloud volledig te benutten. Blijf onze blogserie volgen voor meer waardevolle stappen en tips om jouw private cloud op Synology op te bouwen!

 

🚀 Wil je meer leren over private cloud?🚀
🚀Kom dan naar onze GRATIS of betaalde MASTERCLASSES! 🚀