Introductie:
Welkom bij het tweede deel van onze blogserie gericht op het verkrijgen van je eigen domeinnaam. In dit deel bespreken we de optie om een gratis domeinnaam aan te vragen via Synology. Synology biedt een handige methode om een domeinnaam te verkrijgen zonder kosten. Laten we eens kijken hoe je een gratis domeinnaam kunt aanvragen via Synology en waar je rekening mee moet houden tijdens het proces.
Stap 1: Configuratie van je Synology-apparaat
Om te beginnen met het aanvragen van een gratis domeinnaam via Synology, dien je een Synology NAS (Network Attached Storage) apparaat te hebben en dit correct te configureren. Zorg ervoor dat je de juiste stappen volgt om je Synology-apparaat te installeren, verbinding te maken met het internet en de benodigde instellingen te configureren. Dit leggen we binnenkort uit in een andere blog.
Stap 2: Aanzetten HTTP/2
Zodra je Synology-apparaat correct is geconfigureerd, kun je naar het DSM (DiskStation Manager) gaan en de “DDNS” (Dynamic Domain Name System) instellingen openen. Volg de onderstaande instructie in DSM 7.2 om een gratis domeinnaam aan te vragen. Je kunt kiezen uit verschillende domeinextensies die beschikbaar zijn voor gratis registratie.
Ga naar Configuratiescherm / Netwerk / Connectiviteit / Enable HTTP/2 in en klik vervolgens op Apply . Volg de instructies in de onderstaande afbeelding.
Stap 3: Stel port forwarding in op jouw router
Zorg ervoor dat je de benodigde poorten opent via de instellingen van je router, zowel TCP als UDP. De meeste mensen vergeten om hun poorten door te sturen in de routerinstellingen. Als de poorten die naar je Synology NAS-apparaat wijzen niet geopend zijn, zullen alle services die je hebt geactiveerd op die specifieke poorten niet werken. Dit is een stap die veel mensen over het hoofd zien, maar essentieel is voor een perfecte werking van HTTPS. Het enige wat je hoeft te doen, is je Synology-apparaat toestemming geven op poorten 80, 443, 5001, zowel TCP als UDP. Volg de instructies in de onderstaande afbeelding en onthoud dat elke router een ander ontwerp heeft dan degene die in de onderstaande afbeelding wordt getoond. Momenteel gebruik ik een Synology RT6600ax-router.
Opmerking: Poorten 80 en 443 zijn verplicht om het Let’s Encrypt SSL-certificaat te valideren, terwijl poort 5001 wordt gebruikt om verbinding te maken met je NAS via het HTTPS-protocol.
Opmerking: UDP-poort is niet verplicht. Activeer deze alleen als je het certificaat niet kunt verkrijgen.
Stap 4: Registreer een gratis DDNS adres bij Synology
Ga naar het Control Panel / External Access / DDNS / klik op Add.
Stap 5: vervolg
Zodra je op Add klikt in STAP 4, wordt het DDNS-venster geopend. Selecteer het volgende:
Serviceprovider: Synology
Hostnaam: Jouwgekozennaam.synology.me (voor ‘Jouwgekozennaam’ moet je een naam kiezen die je leuk vindt, een verzonnen naam). In de onderstaande afbeelding heb ik voor “bve-training3” gekozen.
E-mail: Jouw e-mailadres (het is handig om hetzelfde e-mailadres te gebruiken dat je voor je Synology-account gebruikt).
Externe adres (IPv4): Jouw huidige IP-adres van je internetprovider (ISP).
Vink ‘Een certificaat van Let’s Encrypt verkrijgen en instellen als standaard’ aan.
Vink ‘Heartbeat inschakelen’ aan.
Klik op ‘OK’.
Opmerking: Door Heartbeat in te schakelen, stuurt je Synology-account meldingen naar jou wanneer de verbinding is verbroken. Bijvoorbeeld, als je je internetverbinding verliest of als je je router uitschakelt of vastloopt.
Opmerking: Dynamische DNS houdt DNS-records automatisch up-to-date wanneer een IP-adres verandert. Dus als je een dynamisch IP-adres hebt dat wordt uitgegeven door je internetprovider (ISP) en dit verandert, hoef je niets te doen, omdat Synology automatisch voor dit probleem zal zorgen en je IPv4 IP automatisch zal bijwerken.
Opmerking: Je kunt kiezen uit verschillende Synology-hostnamen zoals synology.me / diskstation.me en vele anderen kijk daar ook eens naar.
Stap 6: vervolg
Zodra je op ‘OK’ klikt in STAP 5, krijg je een bericht te zien dat het aangevraagde certificaat als standaard certificaat wordt ingesteld. Klik daar op OK. Daarna duurt het even voordat de DDNS is ingesteld. Naar mijn ervaring moet je ongeveer 1 minuut wachten totdat de handeling is voltooid.
Stap 7: Domain is aangevraagd en operationeel
Als alles goed is gegaan, zou je “Normal” moeten zien staan bij de DDNS-status.
Stap 8: Certificaat controle
Als alles goed is gegaan, zou je je Let’s Encrypt-certificaat voor je nieuwe synology.me domeinnaam moeten zien onder Control Panel / Security / Certificate.
Stap 9: Domain controle
Typ nu https://jouwgekozennaam.synology.me:5001 in je browser en druk op Enter. Je zou nu je Synology NAS moeten zien verbinden met DSM via HTTPS. Als je problemen ondervindt, verwijder dan je browsercache, probeer dan incognito-modus of een andere browser te gebruiken. Als je nog steeds problemen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen met BVE!
Conclusie:
Het aanvragen van een gratis domeinnaam via Synology is een handige optie voor diegenen die hun online aanwezigheid willen starten zonder kosten. Door je Synology-apparaat correct te configureren, een gratis domeinnaam aan te vragen, de domeinnaaminstellingen te configureren en de domeinnaam te verifiëren, kun je snel aan de slag met je eigen gepersonaliseerde domeinnaam. Blijf onze blogserie volgen voor meer waardevolle stappen om jouw eigen digitale vastgoed op te bouwen.
Opmerking: Dynamische DNS houdt DNS-records automatisch up-to-date wanneer een IP-adres verandert. Dus als je een dynamisch IP-adres hebt dat wordt uitgegeven door je internetprovider (ISP) en dit verandert, hoef je niets te doen, omdat Synology automatisch voor dit probleem zal zorgen en je IPv4 IP automatisch zal bijwerken.
Opmerking: Je kunt slechts één hostnaam instellen voor elke DDNS-provider. Bijvoorbeeld, slechts één synology.me DDNS, slechts één FreeDNS DDNS, enzovoort.
🚀 Wil je meer leren over private cloud?🚀
🚀Kom dan naar onze GRATIS of betaalde MASTERCLASSES! 🚀